Няколко хиляди души излязоха на нов екопротест в сръбската столица Белград,

...
Няколко хиляди души излязоха на нов екопротест в сръбската столица Белград,
Коментари Харесай

В Сърбия големи протести срещу замърсяването на въздуха от въглищните централи

Няколко хиляди души излязоха на нов екопротест в сръбската столица Белград, откакто през вчерашния ден стачкуващи блокираха мостове и пътища в разнообразни градове в западната ни съседка и влязоха в сблъсъци с полицията, която образува кордони в опит да ги спре, осведоми " Асошиейтед прес ".

Демонстрацията днес е организирана в знак на митинг срещу тревожното равнище на замърсяване на въздуха в Сърбия от въглищните централи, неналичието на филтриращи въздуха системи в мините и заводите, старите коли и потреблението на неуместно гориво за отопление в домовете.

Протестиращите носеха плакати с надписи като  " Въздухът е рисков " и " Вие ни задушавате ". Те минаха в шествие през центъра на Белград, надувайки свирки и скандирайки антиправителствени лозунги.

Сърбия е една от най-замърсените страни в Европа, само че публичните митинги едвам неотдавна привлякоха внимание, откакто природозащитници упрекнаха управляващите, че разрешават на чуждестранни вложители, най-вече от Китай, да вредят в допълнение на околната среда.

Вчера хиляди протестиращи блокираха трафика на основни места в Белград и в други градове, ядосани от два закона, които съгласно тях отварят пътя за сходни планове. Едночасовата обсада докара до сблъсъци с полицията и арести. В обществените мрежи се появи видео от град Шабац, на което се вижда как неидентифицирани бият протестиращи с палки.

Западна Сърбия се трансформира в център на екологичното придвижване поради опита на компанията Рио Пинто да открие литиева мина в региона. Компанията твърди, че ще съблюдава най-високи екологични стандарти, само че деятелите и специалисти упорстват, че мината ще унищожи земеделските земи, животинския свят и реките.

Сръбският президент Александър Вучич и неговото популистко държавно управление настояват, че екопротестите били политически стимулирани. Те дадоха обещание да се оправят с големите екологични проблеми на Сърбия, само че подчертаха, че нямат желание да спрат скоро въглищните мини.

Някои огромни китайски вложения в страната, като покупката на огромна мина за мед и злато и на единствения цех за произвеждане на стомана, доста покачиха въглеродните излъчвания в Сърбия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР